Jeśli ktoś miał okazję skosztować prawdziwej pizzy z Włoch, to na pewno dostrzeże wiele różnic w stosunku do tego, co tylko pizzą się nazywa. Aktualnie taką pizzę można kupić nie tylko we Włoszech, ale również w wielu innych krajach, ponieważ kuchnia ta stała się popularna na praktycznie cały świecie. Lecz trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim kto ją wykonuje, ale też z jakich składników została zrobiona. Bo to składniki właśnie odpowiadają za to, że dania włoskie smakują tak wyjątkowo i niepowtarzalnie. Rzecz jasna zawsze zrobić je można z jakiejś normalnej mąki, dokładając zwykłą szynkę i ser, ale to już to samo nie będzie. Szczęśliwie nie ma dzisiaj problemów ze zorganizowaniem tego typu składników, ponieważ bez problemów można je kupić w wielu sklepach.
Oczywiście jest dostępna również prawdziwa mozzarella włoska, bez której ciężko na przykład sobie wyobrazić pizzę. Ale ten gatunek sera świetnie się sprawdza także w dużej ilości innych dań, przykładowo tartach czy zapiekankach, oraz wyśmienicie się komponuje z pomidorami i ziołami w różnego rodzaju sałatkach. Włoską mozzarellę spotkać można najczęściej pod postacią białych, niedużych kulek, które są umieszczone w woreczku z zalewą. Ma ona lekko miękką, delikatną konsystencję, a po rozerwaniu powstają charakterystyczne postrzępienia, które świadczą o jakości sera. Najczęściej produkowana jest ona z mleka krów, charakteryzuje się wówczas łagodnym, delikatnym smakiem. Lecz w wielu sklepach pojawiać się też zaczęła mozzarella buffala, którą się wytwarza z mleka które pochodzi od bawolic.
Jest ona dzięki temu nieco bardziej wyrazista, też przez większą zawartość tłuszczu. Coś dla siebie w propozycji serów włoskich znajdą też osoby, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, dla nich na przykład jest dostępna mozzarella kuchnia włoska producent. Wszystkie włoskie mozzarelle robione są z wysokiej jakości mleka, z tego też powodu ich smak będzie tak wyjątkowy i niepowtarzalny. Bierze się to również z tego, że kuchnia włoska producent stosuje wypróbowane przez lata przepisy i receptury.
+Tekst Sponsorowany+