Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Jakie są najpopularniejsze odmiany włoskiej mozzarelli

Piotr Szymański
0 komentarzy

Jeżeli ktoś zamawia najprawdziwszą włoską pizzę, to nieodłącznym jej składnikiem będzie mozzarella. Ser tego gatunku bardzo charakterystycznie wygląda, bowiem ma postać niewielkich, spłaszczonych kulek w białym kolorze. Struktura tego sera jest lekko ciągliwa i miękka, a po rozerwaniu ma postrzępione brzegi. Prawdziwa mozzarella włoska pierwotnie była robiona z mleka bawolego, ale obecnie w sklepach najczęściej spotyka się odmiany wykonane z mleka otrzymanego od krów.

Dzięki odpowiednio dobranemu procesowi wytwarzania możliwe jest zachowanie mocno białej barwy, jaka jest niezwykle istotna przy tej odmianie. Kulki mozzarelli mają różne rozmiary, od małych, które przypominają winogrona, aż po naprawę duże, mogące ważyć ponad kilogram. Z uwagi na swoje właściwości ten gatunek sera jest bardzo polecany, gdyż zawiera dużo wartościowych składników odżywczych. Jeśli ktoś zna jakiś sprawdzony sklep oferujący produkty włoskie oryginalne, to może zapytać w nim o jakieś inne gatunki mozzarelli, jakie cieszyć się u nas zaczynają coraz większym zainteresowaniem.

Jednym z nich jest mozzarella buffala, produkowana zgodnie z oryginalnymi recepturami wyłącznie z mleka bawolic. Ze względu na to, że to mleko ma w sobie znacznie większą ilość tłuszczu, to sam ser ma bardzo charakterystyczny, lekko słonawy smak, pasujący doskonale do wielu dań. Oryginalnie i ciekawie będzie też smakować mozzarella burrata, w czasie wytwarzania tej odmiany dodaje się do kulek niewielką ilość śmietany, dzięki czemu we wnętrzu robi się maślana torebka.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

You may also like

Dodaj swoją opinię