Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Najpopularniejsze gatunki włoskiej mozzarelli

Piotr Szymański
0 komentarzy

Jeżeli komuś smakuje włoska kuchnia, a niewiele jest osób jakim nie będzie smakować, musi pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Wyśmienity smak włoskich potraw przede wszystkim jest rezultatem składników wysokiej jakości, jakie użyte zostały do ich przygotowania. Z tego też powodu jeśli ktoś planuje zrobić spaghetti albo pizzę, to produkty włoskie oryginalne z pewnością mogą mu w tym bardzo pomóc. Takie jak chociażby mozzarella włoska, która sprawdza się bardzo dobrze zarówno na pizzach i makaronach, jak również jako dodatek do kanapek czy sałatek.

Najbardziej popularna odmiana tej mozzarelli, jaką kupić można w większości sklepów, jest wytwarzana z mleka krowiego. Dzięki temu ma ona delikatny smak i biały kolor, a także miękką strukturę. Ser ten najczęściej sprzedawany jest w formie niewielkich kulek, które są umieszczone w woreczkach z zalewą.

Ta odmiana sera jest bardzo zdrowa, ma bowiem w sobie dużą ilość składników mineralnych, białka i witamin. Tradycyjna mozzarella jest robiona przez wiele firm, chociaż do włoskich oryginałów z reguły jest im daleko. Lecz Włosi mają również kilka innych odmian mozzarelli. Jednak z nich to mozzarella buffala, którą wykonuje się w tradycyjny sposób z mleka bawolic. Mleko to ma w sobie więcej tłuszczu, co wpływa na to, że w smaku wyczuwa się lekką kwasowość. Bardzo delikatna jest z kolei mozzarella burrata, która jest kolejnym tradycyjnym włoskim produktem. Delikatność tę zawdzięcza niewielkiej kieszonce, w jakiej umieszczona została niewielka ilość śmietanki, przypominającej w w swoim smaku masło.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

You may also like

Dodaj swoją opinię