Wielbiciele włoskich potraw wiedzą bardzo dobrze, że ich smak w dużym stopniu jest zależny od zastosowanych składników. Tradycyjne produkty włoskie oryginalne niejednokrotnie nie będą pochodziły z dużych przedsiębiorstw i produkcji taśmowej, a są wytwarzane przez niedużych, lokalnych przedsiębiorców. Rzecz jasna według tradycyjnych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Dotyczy to także serów mozzarella, które w niejednym przepisie są po prostu niezastąpione, w tym uwielbianej przez wszystkich pizzy. Ten smaczny i wyśmienity ser produkowany jest rzecz jasna w dużej ilości krajów, ale z reguły będzie mu daleko do oryginalnego. Bierze się to zarówno z jakości mleka stosowanego do produkcji, jak też pilnie strzeżonych sekretów wytwarzania. Najbardziej obecnie popularna mozzarella włoska jest robiona z krowiego mleka. Przeważnie posiada ona formę niewielkich, spłaszczonych kulek, zanurzonych w serwatce. Jej smak jest delikatny i łagodny, a przy rozrywaniu pojawiają się typowe dla niej strzępienia.
Świetnie się sprawdza jako dodatek do sałatek czy potraw na ciepło. Ale jeśli ktoś szuka jeszcze lepszych doznań smakowych, to ma dwie propozycje do wyboru. Pierwszą z nich jest mozzarella buffala, która jest wytwarzana z mleka pochodzącego od bawołów. Przez większą zawartość tłuszczu ten rodzaj sera ma trochę bardziej wyrazisty, lekko kwaskowy smak. Z kolei mozzarella burrata jest niezwykle maślana i delikatna, będzie to zawdzięczać to dodaniu niewielkiej ilości śmietanki, która znajduje się w bardzo charakterystycznej torebce.
+Tekst Sponsorowany+