W sklepach spożywczych bez problemu można znaleźć niewielkie woreczki z kilkami sera zanurzonymi w zalewie. Gatunek ten popularnie nazywany jest mozzarellą, i rzeczywiście przypomina ją pod względem wyglądu i smaku. Lecz prawdziwa mozzarella burrata jest jedyna i niepowtarzalna, i żadne inne produkty nie są nawet w stanie się zbliżyć do jej jakości. Bierze się to z paru rzeczy. Przede wszystkim bardzo duże znaczenie będą tu mieć doświadczenie i wiedza rzemieślników.
Przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie, a chcąc faktycznie poznać wszystkie sekrety to trzeba wielu długich lat uczenia się. Kolejną kwestią jest odpowiednia jakość surowców, pośród jakich niejednokrotnie będzie się pojawiało mleko bawole. To z niego właśnie są wytwarzane tradycyjne odmiany, takie jak chociażby mozzarella buffala. Mleko to zawiera dużo większą ilość tłuszczów, a to przekłada się na nieco inny posmak, o lekkiej kwasowości.
Bardzo ceniona pod względem kulinarnym jest także mozzarella fior di latte. Ją z kolei wytwarza się z mleka krowiego, lecz można ją znaleźć jedynie w pewnych włoskich regionach. Sposób wytwarzania jest żmudny i długi, a równocześnie wymagający precyzji, ale rezultat spełni wymagania najbardziej wybrednych smakoszy. Warta spróbowania na pewno też będzie mozzarella burrata. W jej przypadku bardzo charakterystyczny jest płynny, maślany środek, który sprawia że całość jest bardzo delikatna. Podczas produkcji w każdej kulce tworzy się niewielką kieszonkę, do jakiej się wlewa trochę śmietanki.
+Tekst Sponsorowany+