Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Włoskie mozzarelle – jakie są ich popularne odmiany

Piotr Szymański
0 komentarzy

Pizza to danie, jakie smakuje chyba wszystkim, z tego też powodu jest ona popularna w większości krajów. Sekret jej smaku tkwi przede wszystkim w dobrze zrobionym cieście, lecz nie mniej istotne są też składniki o odpowiedniej jakości. A pośród nich należy zwrócić szczególną uwagę na ser, włoscy kucharze przede wszystkim tu wykorzystują mozzarellę.

Klasyczna mozzarella włoska dysponuje delikatnym smakiem, posiadając jednocześnie sprężystą, ciągnącą się konsystencję. Mimo że pozornie jej zrobienie nie powinno stanowić poważniejszego wyzwania, to w praktyce jest zupełnie inaczej. Żeby faktycznie er ten miał taki smak i strukturę jak być powinno, to trzeba ogromnie dużo praktyki i doświadczenia. Dlatego jeżeli nawet się zobaczy w sklepach jakieś sery wykonane przez rodzimych producentów, to raczej nie będą one smakować tak jak produkty włoskie oryginalne.

Z tego też powodu do dobrej pizzy raczej się nie stosuje serów o wątpliwym smaku, a pochodzące przede wszystkim z Italii. Wybierana najczęściej przez klientów mozzarella jest produkowana z mleka pochodzącego od krów, dzięki czemu smak jej jest delikatny i łagodny. Ale odmian mozzarelli jest jeszcze kilka, i coraz częściej można je kupić także w naszych sklepach. W ostatnim czasie rosnącym zainteresowaniem także się cieszy mozzarella burrata, zawierająca dodatek śmietanki. Tę dodaje się w czasie produkcji, przez co w środku kulki tworzy się nieduża torebka wypełniona ciekłą zawartością.

Kulki tej odmiany mozzarelli wyglądają z zewnątrz jak zwykłej, ale po przekrojeniu wypłynie z nich maślana ciecz. Warto również spróbować mozzarelli produkowanej z mleka pochodzącego od bawołów, która uważana jest aktualnie za ser z najwyższej półki. Wytwarzana przecież od lat mozzarella buffala stosunkowo niedawno dopiero zdobyła swój status, ponieważ wcześniej ceniona zbyt mocno nie była. Bawole mleko posiada znacznie więcej tłuszczu, z tego też powodu robione z niego sery posiadają lekko kwaskowy, charakterystyczny posmak.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

You may also like

Dodaj swoją opinię