Żadna chyba prawdziwa pizza nie może się obejść bez dobrej jakości składników. Tutaj nie ma miejsca na kompromisy, jeśli rzeczywiście jej smak ma być dokładnie taki jak we Włoszech, to należy dopilnować tego, żeby znalazły się na niej wyłącznie produkty włoskie oryginalne. Będzie to dotyczyć zarówno mąki i sosu pomidorowego, jak również użytych serów. Oczywiście podstawą będzie tutaj wyjątkowo smaczna mozzarella włoska, robiona jedynie z mleka pasących się na włoskich łąkach krów.
Mozzarellę wytwarza się rzecz jasna w wielu innych miejscach, ale każdy kto się choć trochę zna na jedzeniu, od razu zauważy różnicę w tym, jak smakuje. Ser ten jest bardzo charakterystyczny i ciężko go pomylić z jakimś innym. Ma postać białych kulek o średnicy kilku centymetrów, które są sprężyste i miękkie. Do sprzedaży te kulki są pakowane do foliowych torebek i zalewane serwatką, przez co zachowują odpowiednią świeżość i nie wysychają.
Taką mozzarellę można użyć oczywiście na pizzę, lecz również sprawdzi się ona świetnie jako dodatek do sałatek czy kanapek. Jeżeli ktoś chciałby popróbować jakiś innych odmian mozzarelli, z których też słyną Włochy, to na pewno posmakuje mu produkty włoskie oryginalne. Przez dodatek śmietany przy produkowaniu ma ona delikatnie maślany posmak oraz płynne wnętrze. Niezwykle interesująca jest również mozzarella buffala, jeszcze mało popularna u nas. Ją z kolei produkuje się z mleka bawolego, dzięki temu że ma ono więcej tłuszczu, to ser posiada lekko kwaskowy, bardzo charakterystyczny smak.
+Tekst Sponsorowany+