Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Najpopularniejsze odmiany włoskiego sera mozzarella

Piotr Szymański
0 komentarzy

Kuchnia włoska od lat cieszy się ogromną popularnością, mało jest osób które nie zjedzą pysznej pizzy czy spaghetti. Tak duża popularność ma też przełożenie na zakupy, szczególnie jeżeli chodzi o produkty włoskie oryginalne. Osoby zajmujące się gotowaniem wiedzą bardzo dobrze, jakie znaczenie na smak i jakość potrawy mają składniki, dlatego też często używają tych naprawdę dobrych. A wiadomo jest powszechnie, że przykładowo mozzarella włoska nie ma sobie równej, szczególnie że w sklepach można dostać jej kilka odmian.

Oczywiście największą popularnością cieszy się tradycyjna, pod postacią lekko spłaszczonych kulek o kilkucentymetrowej średnicy. Świetnie się ona sprawdza jako dodatek do surówek i na kanapki, ale też prawdziwa pizza również bez niej się nie obejdzie. Mozzarella tradycyjna robiona jest z mleka krów, dzięki czemu posiada dość delikatny aromat i smak. Jeżeli ktoś chciałby wypróbować coś mniej znanego, to z pewnością na talerzu znaleźć się powinna mozzarella buffala.

W odróżnieniu od klasycznej mozzarelli ten gatunek sera wytwarzany jest z bawolego mleka. Na początku nie był zbytnio ceniony, lecz dzisiaj ma wierne grono zwolenników. Dzięki dużej zawartości tłuszczu smak tej mozzarelli jest lekko kwaskowy. Bardzo ciekawie w smaku prezentuje się także mozzarella burrata. W pierwszej chwili będzie ona przypominać klasyczną mozzarellę, lecz dzięki specjalnemu procesowi produkcji we wnętrzu jest gęsta śmietanka, która zapewnia temu serowi maślany, wyśmienity smak.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

You may also like

Dodaj swoją opinię