Jednym z istotniejszych obowiązków przy prowadzeniu działalności gastronomicznej jest dbanie o należytą jakość wpuszczanych do kanalizacji ścieków. Jest to niezwykle ważne z dwóch powodów. Przede wszystkim tego wymagają przepisy, a za niedopełnienie obowiązku będą groziły różne konsekwencje finansowe. Lecz takie też mogą się pojawić, jeżeli by się zatkała rura kanalizacyjna, wówczas koszty związane z jej udrożnieniem także nie byłyby małe. Z takich też powodów obowiązkowym urządzeniem w takich miejscach powinien być odpowiednio dobrany separator tłuszczu. Takie separatory są złożone ze specjalnie zaprojektowanej komory z przegrodami w środku.
Przegrody te przytrzymują przy dnie cięższe osady, zaś lekki tłuszcz będzie się unosił na powierzchni. Z tego też powodu sam montaż takiego urządzenia nie załatwi sprawy, bo należy go jeszcze systematycznie czyścić. Przegląd separatorów wykonywać należy regularnie, nim zbiornik zostanie przepełniony. Bardzo ważne będzie, aby któryś z pracowników lub sam właściciel regularnie kontrolowali poziom warstwy tłuszczu i jeśli będzie taka potrzeba organizowali opróżnianie.
Nie można tego zrobić samemu, bo jest to zabronione przez przepisy. Jak można w nich przeczytać czyszczenie separatora tłuszczu może być wykonane jedynie przez specjalistyczne podmioty, dysponujące odpowiednim sprzętem do tego. Sam tłuszcz nie zalicza się do odpadów niebezpiecznych, ale i tak go trzeba profesjonalnie utylizować.
Firmy oferujące tego typu usługi najczęściej mają specjalne pojazdy ze zbiornikami, do których zbierane są wszystkie odpadki. Z tego powodu istotne będzie, aby miejsce zamontowania separatora wybrać w taki sposób, aby był do niego odpowiedni dostęp. Najlepszym rozwiązaniem będzie podpisanie z jedną z firm umowy na taką usługę. Wtedy nie tylko czyszczenie separatorów cena będzie zapewne korzystniejsza, ale od razu się też można umówić na regularne przyjazdy, żeby za każdym razem nie trzeba było dzwonić za terminem.