Kawior to towar pochodzenia rybnego, który jest wytwarzany z jaj różnych gatunków ryb, w zasadzie z kawioru czerwonego, który jest fabrykowany z jaj ryby o nazwie szczupak czerwony. Kawior jest popularnym bonusem do dużej grupy potraw oraz jest uważany za symbol szychu i prestiżu. Kawior jest sporządzany przez wyodrębnienie jaj rybnych, które są następnie suszone, mielone i mieszane z solą. Następnie są one umieszczane w szczególnych zasobnikach, w których zostają przez parę miesięcy, aby nadać im charakterystyczny smak i aromat. Po tym procesie kawior jest pakowany i przechowywany w wyjątkowych warunkach, żeby zachować jego jakość i trwałość. Kawior jest osiągalny w przeróżnych odmianach, jakie różnią się między sobą ceną i formą.
W największym stopniu ceniony jest kawior czerwony, który jest przetwarzany z jaj ryby szczupak czerwony i ma ciemnoczerwoną barwę i delikatny, słodko-słony smak. Inne atrakcyjne odmiany kawioru to kawior złoty, jaki jest przetwarzany z jaj ryby kaluga oraz ma jasnoczerwoną barwę oraz w wyższym stopniu dosadny smak, oraz kawior czarny, jaki jest fabrykowany z jaj ryby beluga i ma ciemnobrązową barwę i delikatny, nieznacznie słodkawy smak. Kawior jest ceniony nie tylko ze względu na swój smak, lecz także ze względu na swoje wartości odżywcze. Jest on bogatym źródłem białka, witamin oraz minerałów, takich jak fosfor, selen i żelazo. Należy jednak pamiętać, że kawior jest także produktem niesłychanie kalorycznym oraz zawiera obszerne ilości cholesterolu, dlatego powinien być jedzony z umiarem.
Kawior to ekskluzywny produkt, jaki jest wytwarzany z jaj ryb z rodzaju ikry. Jest on popularny na kompletnym globie jako nadprogram do potraw bądź jako przekąska. Kawior pochodzi z rozmaitych gatunków ryb, takich jak beluga, osetr, kaluga, sevruga oraz dużo innych. Kawior jest produkowany przez pobranie jaj ryb oraz oddzielenie ikry od pozostałych podzespołów. Ikra jest następny suszona, solona i pakowana w słoiki bądź wyjątkowe opakowania. Istnieją różnorodne rodzaje kawioru, jakie różnią się między sobą zabarwieniem, smakiem oraz kosztem. Najdroższe kategorie kawioru pochodzą z ryb beluga, a najtańsze z ryb sevruga.