Wielbiciele dobrej pizzy wyczują od razu, czy jest ona wypiekana na oryginalnych składnikach, czy też na tańszych podróbkach. Będzie to dotyczyło zarówno sosu pomidorowego i mąki, jak również sera mozzarelli, jaki jest także niezbędny w tej świetnej potrawie. W prawdziwej włoskiej pizzy może być jedynie prawdziwa mozzarella włoska, bo żaden innych serów tak smakował już nie będzie. Warto zatem poznać wszystkie tajniki jej produkowania, jakie mają ogromny wpływ na konsystencję i smak.
Ser ten sprzedaje się przeważnie pod postacią niewielkich kulek w zalewie. Posiada bardzo delikatną strukturę, a po rozerwaniu pojawiają się tak charakterystyczne włókna. Klasyczna mozzarella jest robiona z mleka krowiego, jakie się wlewa do pojemnej kadzi i daje podpuszczkę. Po ogrzaniu całości zaczyna się tworzyć skrzep, z którego formowane są później kulki i wkładane do słonej zalewy. Ale przed tym cała masa zalewana jest ciepłą wodą, to ten proces właśnie powoduje wytworzenie włókien. Ser ten charakteryzuje się dość miękką konsystencją oraz delikatnym smakiem, a po stopieniu ciągnie się dość mocno.
Jeśli ktoś by chciał zakupić włoską mozzarellę z Włoch, to poszukać jej powinien w jakimś sklepie oferującym produkty włoskie oryginalne. Jeśli będzie miał nieco szczęścia, to być może też tam znajdzie jakieś wersje z tej rodziny serów, takie jak na przykład burrata czy buffala. Mozzarella buffala jest dla odmiany produkowana z bawolego mleka, które ma znacznie więcej tłuszczu. To wpływa mocno na smak sera, który jest dużo bardziej wyraźny, a jednocześnie z lekkim kwaskiem. Bufalla nie cieszy się jeszcze u nas dużym zainteresowaniem, choć powoli zaczyna się to zmieniać.
Niezwykle ciekawie smakuje i wygląda także mozzarella burrata. Z kolei ją robi się z mleka pochodzącego od krów, lecz w procesie produkcji dokłada się niewielką ilość śmietanki. W tym celu tworzy się specjalną kieszonkę, do jakiejj ta śmietana zostaje wlana. Tym sposobem smak burraty jest delikatnie maślany, zresztą właśnie od masła wzięła się jego nazwa.