Włoskie dania są cenione i znane na praktycznie całym świecie, sporo osób twierdzi że jest to najsmaczniejsza kuchnia. Z jednej strony wydają się proste i łatwe do przygotowania, lecz w wielu przypadkach nie do końca się to jednak udaje. Należy bowiem pamiętać, że sekret włoskich dań bierze się z dwóch najważniejszych rzeczy. Pierwsza z nich to przepisy, dopracowywane przez pokolenia kucharzy. O końcowym smaku często będą decydować niuanse, i dlatego tak wielu osobom nie wychodzi to tak jak by chciały.
Następną istotną rzeczą są używane do przygotowania składniki, a kucharze z Włoch nie uznają żadnych kompromisów. Jeżeli danie ma smakować tak jak smakuje w Mediolanie, Neapolu albo Rzymie, to użyte do niego być muszą najlepsze jakościowo produkty włoskie oryginalne. Żadne substytuty czy podróbki nie zapewnią takiego smaku, jeżeli nawet podobnie się będą nazywały. Dotyczy to nawet takich składników jak pomidory, mąka czy makaron, a już szczególnie serów. Praktycznie każdy, kto kiedyś ją próbował potwierdzi, że prawdziwa mozzarella włoska zupełnie inaczej smakuje niż mozzarelle, które są produkowane przez rozmaite firmy które nie pochodzą z Włoch. Niejednokrotnie firmy takie wykorzystują wsparcie włoskich fachowców, lecz na ostateczną jakość wpływa też mocno mleko. Włosi w tym celu hodują specjalne rasy, często wypasane w górskich dolinach, i to mleko ma bardzo duży wpływ na ostateczny smak sera.
Najczęściej spotykaną odmianę mozzarelli wytwarza się z mleka pochodzącego właśnie od krów. To daje biały kolor i dużo delikatności, i to taka właśnie odmiana jest spotykana najczęściej. Ale coraz większą popularnością wśród smakoszy cieszy się także mozzarella bufala. Do wyprodukowania tego sera kuchnia włoska producent używa mleka pochodzącego jedynie od bawolic, hodowanych w tylko paru rejonach kraju. Przez wyższą zawartość tłuszczu w mleku bawolim ta odmiana mozzarelli jest dużo bardziej intensywna, posiada lekko kwaśnawy smak i zawiera w sobie znacznie więcej cennych składników odżywczych.
+Tekst Sponsorowany+